Szerves kémia epocha (projektek-B)

B-projektek

1. Prezentáció elkészítése (15%)

Formai követelmények - egyszerű háttér, olvasható betűtípus, gondolatszerű felsorolás, max. 5 gondolat (15/6%)
Képi elemek, látványosak, minősége (15/3%)
Előadás maximum 5 perc, 20 másodperc/dia, min.7., max. 15 dia (15/3%)
Előadás módja (15/3%)

2. Kahoot (10%)

Az általad készített prezentációhoz készíts egy 10 kérdéses kahoot-ot, melynek az a célja, hogy könnyítse a többiek számára az adott témakör elsajátítását.
Kérdések száma 10 (10/5)
Kérdések értelmessége (10/5)

3. Írásos anyag elkészítése az adott témakör szempontjai alapján. (35%)

Formai követelmények Times New Roman, 12-es méret, 1,5 sorköz, sorkizárás (35/5%)
Tartalmi elemek hitelessége (35/10%)
Szerkezet minimum 5 alcím (35/5%)
Terjedelem minimum 8 oldal előlap, tartalom, melléklet NÉLKÜL (35/5%)
Irodalomjegyzék feltüntetése a dolgozat végén, megfelelő hivatkozási formátumok (35/5%) URL-nél teljes URL!
Mellékletek, képi és grafikai elemek (35/5%) - Az oldal 1/3-át meghaladó ábra, grafikon, táblázat mellékletként szerepeljen. Elvárás minimum 3 melléklet.

4. Tabló (15%) / térkép

Készítsetek egy tablót az adott anyag termesztéséről/feldolgozásáról!
Hogyan lesz a nyers növényből fogyasztásra alkalmas anyag?
A tabló lehet a) szabadkézi rajz (ábrák), b) grafikai programmal szerkesztett. Lehet 2 vagy 3 dimenziós. 
Feldolgozási lépései min. 5 (15/5%)
Szakmai hitelesség (15/5%)
Esztétika, látvány, dizájn (15/5%)

5. Foglalkozás (25%)

Mutassátok be a kávéfőzés/készítés lehetőségeit!
Ismertessétek a minimum két pörkölési típus (világos, sötét), illetve, hogy ezek hogyan befolyásolják az ízt. 
Mutassátok be a leggyakrabban fogyasztott kávéfajtákat (min.4. - pl.. presszó, hosszú, latte, capuccino, melange stb.)
Négyféle kávéfőzési eljárás bemutatása megfelelő eszközzel (25/5%)
Pörkölési típusok ismertetése, ízt befolyásoló hatásukkal (25/5%)
Kereskedelmi kávéfajták bemutatása (25/5%)
Egyéb érdekességek a kávéfogyasztásról. (25/5%)
"Kávéház" dizájn és foglalkozás (25/5%)

Mutassátok be a teafőzés/készítés lehetőségeit!
Teafogyasztási szokások a világban. 
Mutassátok be a leggyakrabban fogyasztott teafajtákat (min.4. - pl.. filteres, füves, tejes stb.)
Teafőzési eljárás bemutatása megfelelő eszközzel (25/5%)
Teafogyasztási szokások a világban. (25/5%)
Kereskedelmi teafajták bemutatása (25/5%)
Egyéb érdekességek a teafogyasztásról. (25/5%)
"Teaház" dizájn és foglalkozás (25/5%)

Mutassátok be a csokoládé/kakaó készítés lehetőségeit!
Csokoládé fogyasztási szokások a világban. 
Mutassátok be a leggyakrabban fogyasztott csokoládé/kakaó fajtákat!
Csokoládé/kakaó fogyasztás bemutatása megfelelő eszközzel (25/5%)
Csokoládé fogyasztási szokások a világban. (25/5%)
Leggyakrabban fogyasztott csokoládé/kakaó fajták (25/5%)
Egyéb érdekességek a csokoládé/kakaó fogyasztásról. (25/5%)
"Csokiház" dizájn és foglalkozás (25/5%)

 

Témakörök és szempontok

1.Kakaó és csokoládé

- kultúrtörténet, mióta, honnan ismert
- termesztő országok, termesztési adatok 10-20 évre visszamenőleg, történt-e változás a termelő országok rangsorában
- feldolgozási lehetőségek - a kakaóbabból nyerhető termékek, azok feldolgozása, feldolgozás technológiája
- honnan származik a csokoládé, a csokoládégyártás lehetőségei
- egészséges a csoki vagy sem?
- a csokoládé élettani hatásai
- okozhat-e függőséget a csoki?

2. Kávé

- kultúrtörténet, mióta, honnan ismert
- termesztő országok, termesztési adatok 10-20 évre visszamenőleg, történt-e változás a termelő országok rangsorában
- feldolgozási lehetőségek, a feldolgozás technológiája
- honnan származik a kávé, milyen kávé fajták ismertek
- a kávé kémiai hatóanyagai, azok jellemzői, élettani hatásaik
- a kávékészítés lehetőségei (pl. pörkölés, forrázás alapján)
- egészséges vagy sem?
- okozhat-e függőséget?

3. Tea

- kultúrtörténet, mióta, honnan ismert
- termesztő országok, termesztési adatok 10-20 évre visszamenőleg, történt-e változás a termelő országok rangsorában
- feldolgozási lehetőségek, a feldolgozás technológiája
- honnan származik a tea, milyen tea fajták ismertek
- a tea kémiai hatóanyagai, azok jellemzői, élettani hatásaik
- a teakészítés lehetőségei (akár kitérni az egyes országok szokásaira)
- egészséges vagy sem?

4. Alkohol

- kultúrtörténet, mióta, honnan ismert
- az alkoholkészítés lehetőségei
- a sörgyártás lépései, típusai
- borkészítés folyamata, hazánk és Európa fontosabb borvidékei
- minimum ötféle rövidital készítésének folyamata, története
- az alkohol élettani hatásai (rövid és hosszútávú)
- az alkoholfüggőség jelei, társadalmi érintettség
- alkohollal összefüggésbe hozható halálozások

5. Dohány

- kultúrtörténet, mióta, honnan ismert
- termesztő országok, termesztési adatok 10-20 évre visszamenőleg, történt-e változás a termelő országok rangsorában
- feldolgozási lehetőségek, a feldolgozás technológiája
- honnan származik a dohány
- a dohány/cigaretta/szivar kémiai hatóanyagai, azok jellemzői, élettani hatásaik
- a dohánytermékek élettani hatásai (rövid és hosszútávú)
- a függőség jelei, társadalmi érintettség
- dohányzással összefüggésbe hozható halálozások

6. Kokain

- kultúrtörténet, mióta, honnan ismert
- termesztő országok, termesztési adatok 10-20 évre visszamenőleg, történt-e változás a termelő országok rangsorában
- feldolgozási lehetőségek, a feldolgozás technológiája, egyes származékok nevez
- honnan származik a kokain
- kokain élettani hatásai (rövid és hosszútávon)
- a függőség jelei, társadalmi érintettség (Magyarország, Európa, világ)