10. Szerves kémia epocha (5-9. óra)

Tovább>>

5. óra - Szénhidrátok

Ezen a héten megismerkedünk azzal vajon mit is jelentenek az élelmiszereken található tápanyagok.

cimke.jpg

Órai vázlat:
Szénhidrátok csoportosítása: monoszacharid, diszacharid, poliszacharid, *aldóz/ketóz, *trióz/pentóz/hexóz
Monoszacharidok, diszacharidok és poliszacharidok általános jellemzése, példa vegyületek.

A) Mono-, di- és poliszacharidok szerkezete
B) Projekt

KÖVETELMÉNY:
Szénhidrátok csoportosítása: monoszacharid, diszacharid, poliszacharid, *aldóz/ketóz, *trióz/pentóz/hexóz
Monoszacharidok, diszacharidok és poliszacharidok általános jellemzése, példa vegyületek.
*(A) Szőlőcukor nyílt és gyűrűs szerkezetének ábrázolása.
*(A) Glükóz és fruktóz szerkezeti különbsége
*(A) Poliszacharidok szerkezete

INTERAKTÍV/DIGITÁLIS OKTATÓANYAG:

A monoszacharidok (SDT)>>

Fontosabb diszacharidok (SDT)>>

Poliszacharidok a cellulóz és a keményítő (SDT)

Egyszerű szénhidrátok (TTKO)>>

Diszacharidok, poliszacharidok (TTKO)>>

AKG-s oktatóanyag ÉDESSÉGEK>>

AKG-s oktatóanyag PÉKÁRUK>>

 

A-csoport

Gyakorlásképp írd fel két db szőlőcukor molekula egyesülését víz kilépéssel! Mit jelenthet, hogy 1-4-éterkötés jön létre?
Néz utána, milyen monoszacharidokból épülnek fel az alábbi diszacharidok!
Rajzold le szerkezeti képletüket, majd állapítsd meg redukálók vagy sem!
cellobióz, maltóz, laktóz

Nézzétek át a fenti, interaktív anyagokat!

Majd írd le a 6. órához kapcsolódó kérdésekre a választ!

 

B-csoport

Az ALÁBBI link felhasználásával készítsetek egy jegyzetet az alábbi szempontok alapján a SAJÁT füzetedbe/digitális füzetedbe!

1. Hogyan csoportosíthatók TÁPLÁLKOZÁSI szempontból a szénhidrátok?
2. Mi a különbség a teljes és a finomított szénhidrátok között?
3. Írj 5, hiteles információt a szénhidrátok táplálkozásban betöltött szerepéről!
4. Hogyan készül a barnacukor?
5. Egészségesebb-e a barnacukor, mint a fehér?
6. Mi az a glikémiás index (GI)?
7. Az alacsony vagy a magas GI élelmiszerek egészségesebbek?
8. Készíts egy táblázatot és hasonlíts össze 5 édesítőszert az alábbi 3 szempont alapján:
a) mennyire édes ízű (nagyon-közepesen-kicsit)
b) milyen gyorsan növeli a vércukorszintet (gyorsan-közepesen-lassan)
c) mennyire járul hozzá a túlsúlyhoz (nagyon-közepesen-mérsékelten)

9. Válassz projekt témát!

 

6. óra - Szénhidrátok

A vércukorszint szabályozása

Tények és tévhitek:
Egészségesebb-e a barnacukor?
Egészségesebb-e a nyírfacukor?
Mit jelent a laktózintolerancia? Milyen tünetei vannak? Milyen gyakori?
Rákkeltők-e a mesterséges édesítőszerek? 1., 2.
Mi van a LIGHT üdítőkben?
Mennyi cukor van a kólában? Hány kockacukornak megfelelő mennyiség 0,5 literben?
Mit nevezünk finomított szénhidrátnak?
Mely, egészséges ételeknek magas az (egészséges) szénhidrát tartalma?

A) Kísérletek szénhidrátokkal>>
B) Projekt

 

Melyik a leggyilkosabb cukor?

KÖVETELMÉNY:

 

7. óra - Zsírok és olajok

Zsírok, olajok és egyéb észterek fogalma. Ezek élettani jelentősége.
Telített és telítetlen zsírok.
Transzzsírok.

A) Észterkötés, a lipidek szerkezete
B) Projekt

A zsírok és olajok az egyik legfontosabb energiaforrások. A korábbi nézetek szerint a túlzott zsírfogyasztás növeli az elhízás veszélyét, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Ma már ismert tudományos tény, hogy előbbi feltételezések önmagukban nem állják meg a helyüket, azonban egyéb életmódi szokásokkal együttesen valóban igazak.  

Zsírokat és olajokat az élelmiszeripar főként főzési és sütési eljárásokhoz használ.

TÉNY:
A zsírok bevitelét mérsékelni kell (de nem kell elhagyni őket).
Az olajok egészségesebbek, mint a zsírok.
Fontos a minőség! Margarinból is készül már olyan, amelynek a transz-zsír tartalma alacsony.

FELADATOK:

Mit jelent a transz-zsírsav kifejezés?
Miért veszélyes a magas transz-zsírsav bevitel?
Milyen élelmiszereknek magas a transz-zsírsav tartalma?

Mi az az omega-3 és az omega-6 zsírsav?
Egészséges-e?
Milyen élelmiszerekben találhatók meg?

Hasonlítsd össze (táblázatszerűen) az alábbi anyagokat, az alábbi szempontok alapján:

Miben fordul elő/hogyan állítják elő? Egészséges-e? További előny/hátrány?

Napraforgóolaj, kukoricaolaj, pálmaolaj, olivaolaj, repceolaj, kókuszzsír

 

 

INTERAKTÍV/DIGITÁLIS OKTATÓANYAG:

AKG-s oktatóanyag>>

Szerves észterek (SDT)>>

Észterek (TTKO)>>

Zsírok, szappanok (TTKO)>>

PLUSZ feladatok:
A)
Miért jelentősek a kénsavészterek, a salétromsavészterek és a poliészterek? SEGÍTSÉG
A és B)Hogyan működik a szappan és a mosószer? SEGÍTSÉG

KÖVETELMÉNY:
A)
Az észterkötés kialakulásának bemutatása.
Az észtereket alkotó fontosabb alkoholok és karbonsavak ismerete
A és B)
A zsírok, olajok és egyéb észterek élettani jelentősége

 

8. óra - Projektbemutató - prezentáció

 

9. óra - Kísérletek

Szakértő és ködoszlató projektek ismertetése

 

Ködeloszlató projekt

Készítsetek egy 60-90 másodperces tényfeltáró kisfilmet a választott témakörben. Cél, hogy leleplezzétek az emberi tudatlanságot!

Kötelező elemek:
1. Tudományos háttér - az adott vegyületcsoport kémiai tulajdonságai
2. Kérdésfeltétel3. 4 db rövid (3-5s), értelmes válasz az utca emberétől a kérdésre. 4-ből X ember úgy gondolja, hogy...
4. Tényfeltárás
5. Min. 3 db kifejezetten igényes vágókép!

Választható témakörök:

Mindig egészségesebbek-e a biozöldségek?
Melyik egészségesebb? A margarin vagy a vaj?
Milyen a friss hús színe?
Veszélyes-e a koffein?
A teljes kiőrlésű pékáruk egészségesebbek?
Mire jók az omega zsírok?
Egészséges-e az olivaolaj?
Veszélyesek-e az adalékanyagok (élelmiszer)?
Meddig elegendő a Föld kőolajkészlete? Mi lesz utána?
Véd-e a C-vitamin?
Szedjünk-e multivitaminokat?
Méregtelenítsünk-e?
Egészséges-e az ásványvíz?