10. Szerves kémia epocha (5-9. óra)
Tovább>>
5. óra - Szénhidrátok
Ezen a héten megismerkedünk azzal vajon mit is jelentenek az élelmiszereken található tápanyagok.
Órai vázlat:
Szénhidrátok csoportosítása: monoszacharid, diszacharid, poliszacharid, *aldóz/ketóz, *trióz/pentóz/hexóz
Monoszacharidok, diszacharidok és poliszacharidok általános jellemzése, példa vegyületek.
A) Mono-, di- és poliszacharidok szerkezete
B) Projekt
KÖVETELMÉNY:
Szénhidrátok csoportosítása: monoszacharid, diszacharid, poliszacharid, *aldóz/ketóz, *trióz/pentóz/hexóz
Monoszacharidok, diszacharidok és poliszacharidok általános jellemzése, példa vegyületek.
*(A) Szőlőcukor nyílt és gyűrűs szerkezetének ábrázolása.
*(A) Glükóz és fruktóz szerkezeti különbsége
*(A) Poliszacharidok szerkezete
INTERAKTÍV/DIGITÁLIS OKTATÓANYAG:
Fontosabb diszacharidok (SDT)>>
Poliszacharidok a cellulóz és a keményítő (SDT)
Egyszerű szénhidrátok (TTKO)>>
Diszacharidok, poliszacharidok (TTKO)>>
A-csoport
Gyakorlásképp írd fel két db szőlőcukor molekula egyesülését víz kilépéssel! Mit jelenthet, hogy 1-4-éterkötés jön létre?
Néz utána, milyen monoszacharidokból épülnek fel az alábbi diszacharidok!
Rajzold le szerkezeti képletüket, majd állapítsd meg redukálók vagy sem!
cellobióz, maltóz, laktóz
Nézzétek át a fenti, interaktív anyagokat!
Majd írd le a 6. órához kapcsolódó kérdésekre a választ!
B-csoport
Az ALÁBBI link felhasználásával készítsetek egy jegyzetet az alábbi szempontok alapján a SAJÁT füzetedbe/digitális füzetedbe!
1. Hogyan csoportosíthatók TÁPLÁLKOZÁSI szempontból a szénhidrátok?
2. Mi a különbség a teljes és a finomított szénhidrátok között?
3. Írj 5, hiteles információt a szénhidrátok táplálkozásban betöltött szerepéről!
4. Hogyan készül a barnacukor?
5. Egészségesebb-e a barnacukor, mint a fehér?
6. Mi az a glikémiás index (GI)?
7. Az alacsony vagy a magas GI élelmiszerek egészségesebbek?
8. Készíts egy táblázatot és hasonlíts össze 5 édesítőszert az alábbi 3 szempont alapján:
a) mennyire édes ízű (nagyon-közepesen-kicsit)
b) milyen gyorsan növeli a vércukorszintet (gyorsan-közepesen-lassan)
c) mennyire járul hozzá a túlsúlyhoz (nagyon-közepesen-mérsékelten)
9. Válassz projekt témát!
6. óra - Szénhidrátok
A vércukorszint szabályozása
Tények és tévhitek:
Egészségesebb-e a barnacukor?
Egészségesebb-e a nyírfacukor?
Mit jelent a laktózintolerancia? Milyen tünetei vannak? Milyen gyakori?
Rákkeltők-e a mesterséges édesítőszerek? 1., 2.
Mi van a LIGHT üdítőkben?
Mennyi cukor van a kólában? Hány kockacukornak megfelelő mennyiség 0,5 literben?
Mit nevezünk finomított szénhidrátnak?
Mely, egészséges ételeknek magas az (egészséges) szénhidrát tartalma?
A) Kísérletek szénhidrátokkal>>
B) Projekt
KÖVETELMÉNY:
7. óra - Zsírok és olajok
Zsírok, olajok és egyéb észterek fogalma. Ezek élettani jelentősége.
Telített és telítetlen zsírok.
Transzzsírok.
A) Észterkötés, a lipidek szerkezete
B) Projekt
A zsírok és olajok az egyik legfontosabb energiaforrások. A korábbi nézetek szerint a túlzott zsírfogyasztás növeli az elhízás veszélyét, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Ma már ismert tudományos tény, hogy előbbi feltételezések önmagukban nem állják meg a helyüket, azonban egyéb életmódi szokásokkal együttesen valóban igazak.
Zsírokat és olajokat az élelmiszeripar főként főzési és sütési eljárásokhoz használ.
TÉNY:
A zsírok bevitelét mérsékelni kell (de nem kell elhagyni őket).
Az olajok egészségesebbek, mint a zsírok.
Fontos a minőség! Margarinból is készül már olyan, amelynek a transz-zsír tartalma alacsony.
FELADATOK:
Mit jelent a transz-zsírsav kifejezés?
Miért veszélyes a magas transz-zsírsav bevitel?
Milyen élelmiszereknek magas a transz-zsírsav tartalma?
Mi az az omega-3 és az omega-6 zsírsav?
Egészséges-e?
Milyen élelmiszerekben találhatók meg?
Hasonlítsd össze (táblázatszerűen) az alábbi anyagokat, az alábbi szempontok alapján:
Miben fordul elő/hogyan állítják elő? Egészséges-e? További előny/hátrány?
Napraforgóolaj, kukoricaolaj, pálmaolaj, olivaolaj, repceolaj, kókuszzsír
INTERAKTÍV/DIGITÁLIS OKTATÓANYAG:
PLUSZ feladatok:
A)
Miért jelentősek a kénsavészterek, a salétromsavészterek és a poliészterek? SEGÍTSÉG
A és B)Hogyan működik a szappan és a mosószer? SEGÍTSÉG
KÖVETELMÉNY:
A)
Az észterkötés kialakulásának bemutatása.
Az észtereket alkotó fontosabb alkoholok és karbonsavak ismerete
A és B)
A zsírok, olajok és egyéb észterek élettani jelentősége
8. óra - Projektbemutató - prezentáció
9. óra - Kísérletek
Szakértő és ködoszlató projektek ismertetése
Ködeloszlató projekt
Készítsetek egy 60-90 másodperces tényfeltáró kisfilmet a választott témakörben. Cél, hogy leleplezzétek az emberi tudatlanságot!
Kötelező elemek:
1. Tudományos háttér - az adott vegyületcsoport kémiai tulajdonságai
2. Kérdésfeltétel3. 4 db rövid (3-5s), értelmes válasz az utca emberétől a kérdésre. 4-ből X ember úgy gondolja, hogy...
4. Tényfeltárás
5. Min. 3 db kifejezetten igényes vágókép!
Választható témakörök:
Mindig egészségesebbek-e a biozöldségek?
Melyik egészségesebb? A margarin vagy a vaj?
Milyen a friss hús színe?
Veszélyes-e a koffein?
A teljes kiőrlésű pékáruk egészségesebbek?
Mire jók az omega zsírok?
Egészséges-e az olivaolaj?
Veszélyesek-e az adalékanyagok (élelmiszer)?
Meddig elegendő a Föld kőolajkészlete? Mi lesz utána?
Véd-e a C-vitamin?
Szedjünk-e multivitaminokat?
Méregtelenítsünk-e?
Egészséges-e az ásványvíz?