Szénhidrátok
Egészséges táplákozás
A szénhidrátok egyik legfontosabb feladata a szervezet energiaszükségletének kielégítése. Ezen szempontból a legfontosabb egyszerű szénhidrát a szőlőcukor (glükóz). Táplálkozási szempontból az étkezési szénhidrátok három csoportba oszthatók:
I.) cukrok - édes ízűek, gyorsan bomlanak. Pl.: gyümölcscukor (fruktóz), tejcukor (laktóz).
II.) keményítő - nem édes ízű, lassabban bomlik, bomlása során glükóz keletkezik.
III.) rostok - az emésztőrendszer nem vagy csak részben emészti, azonban az egészséges bélműködéshez nagyon fontosak.
Az élelmiszerek csomagolásán fel kell tüntetni a szénhidráttartalmukat, azon belül pedig a cukor tartalmat.
Táplálkozástudományi szempontból megkülönböztetünk:
- Teljes szénhidrátokat - nincsenek feldolgozva, kémiai szerkezetük természetben való előfordulásukkal megegyező, rostokat tartalmaznak - pl.: gyümölcs, zöldség, magvak, maglisztek, édes burgonya.
- Finomított szénhidrátok - feldolgozottak, természetes rosttartalmuk elenyésző vagy nincs - pl.: kristálycukor, porcukor, búzaliszt, lisztes tészták, rizs.
A finomított szénhidrátok egészségkárosító hatásai:
- gyorsan emelik a vércukorszintet, amely ezt követően hirtelen csökken, így éhségérzetet okoz
- Több, krónikus betegség kialakulásához is hozzájárulnak pl.: cukorbetegség, magas vérnyomás
TÉNY:
- a napi tápanyag bevitel kb. 45-60%-a szénhidrát kell, hogy legyen
- a finomított szénhidrátok (cukrok) bevitele minimalizálandó
A finomított szénhidrát bevitel mérséklése indokolt, azonban a teljes kiiktatásuk NEM!
A túlzott szénhidrátfogyasztás hozzájárul a túlsúly kialakulásához, de NEM önmagában!
Csak a túlzott szénhidrátbevitel nem okoz elhízást (vagy csak mérsékeltet), az elhízáshoz egyéb tényezők (pl.: mozgásszegény életmód) is hozzájárul!
A szénhidrátok hasznosítása EGYÉNI különbségeket mutat. Míg egyesek magas szénhidrátbevitel mellett is normál testalkatúak, addig másokat túlsúlyra hajlamosít.
Fogyassz: zöldséget, magvakat (dió, mandula, mogyoró), olajos magvakat (chia, tökmag), egész, nyers gyümölcsöket.
Kerüld: cukrozott italok, gyümölcslevek, fehér kenyér, cukrászsütemények, péksütemények, fagylalt, cukorka, tejcsokoládé.
További tények röviden
Agavécukor (nektár, szirup) - az agavé növényből nyerik, édesebb, mint a cukor, lassan szívódik fel, ásványi anyag tartalma magas.
Barnacukor - csak színében tér el a fehér cukortól, hatásai azzal megegyeznek, így semmivel sem egészségesebb.
Datolyacukor - szárított datolyából állítják elő, igen édes, lassan szívódik fel így egészségesebb. Felhasználását korlátozza, hogy drága és nehezen oldódik vízben.
Eritrit - egy ún. cukoralkohol, amely energiatartalma csekély, a hagyományos cukornál édesebb. A vastagbél baktériumait nem táplálja, így káros irányba tolódhat el a bélflóra.
Méz - lassan felszívódó cukor, sokféle tápanyaggal és enzimmel. Ezek azonban magas hőmérsékleten inaktiválódnak, így igazán normál hőmérsékleten hatékonyak. (Meleg teában nem).
Nádcukor - teljes szénhidrát (nem finomított), vizsgálatok alapján feltehetően egészségesebb
Nyírfacukor (xilit, xylitol) - valójában egy alkohol (ugyan tudatmódosító hatással nem bír), alig szívódik fel, így nem emeli a vércukorszintet jelentősen. Túlzott használata hasmenést okozhat.
Stevia (sztívia) - egyáltalán nem cukor, igen édes, nincs kalóriatartalma, több kedvező hatása is van a szervezetre.
Szőlőcukor (glükóz) - iparilag kukoricából vagy burgonyából nyerik, gyorsan emeli a vércukorszintet ezért sportoláskor előnyös, egyéb esetben azonban káros.