Múlt kupac szept. 15.
tovább
1. Nézzük át mi lesz a dolgozatban!
MINDENKI
a) Szénhidrátok 3-féle csoportosítási lehetősége példával
b) Monoszacharidok általános jellemzése (3 gondolat)
c) ribóz, dezoxiribóz előfordulása
d) glükóz, fruktóz előfordulása, tulajdonságai
e) gyakoribb diszacharidok, nevük, előfordulás, milyen monoszacharidból épülnek fel
f) Poliszacharidok általános jellemzése (3 gondolat)
g) gyakoribb poliszacharidok, nevük, előfordulás, milyen monoszacharidból épülnek fel
h) észterképződés
i) szerkezeti képletek: glicerin, palmitinsav, sztearinsav, olajsav
j) gyakoribb észterek neve és előfordulása
k) telített és telítetlen karbonsav fogalma
A-csoport
a) Szőlőcukor nyílt és gyűrűs szerkezetének ábrázolása.
b) Glükóz és fruktóz szerkezeti különbsége
c) 2-2 redukáló és nem redukáló szénhidrát megnevezése, miért redukál?
d) Fehling-reakció bemutatása
e) Egészségesebb-e a barnacukor?
f) Egészségesebb-e a nyírfacukor?
g) Mit jelent a laktózintolerancia? Milyen tünetei vannak? Milyen gyakori?
h) Rákkeltők-e a mesterséges édesítőszerek? 1., 2.
i) Mi van a LIGHT üdítőkben?
j) Mennyi cukor van a kólában? Hány kockacukornak megfelelő mennyiség 0,5 literben?
k) Mit nevezünk finomított szénhidrátnak?
l) Mely, egészséges ételeknek magas az (egészséges) szénhidrát tartalma?
B-csoport
a) Margarinok és vajak alkotóinak kimutatása - kísérlet leírása, tapasztalat, magyarázat
b) Hétfőn be KELL mutatni a ködpiszkáló projektet
A hátralévő időben lehet a kódpiszkálót készíteni, akár plusz pontért.