10/5 Kémia 1. epocha - KÍSÉRLETEK

t

1. Halmazállapotok vizsgálata

Szükséges anyagok és eszközök: fecskendő

a) Fecskendő végét fogd be és nyomd be a dugattyút!
b) Fecskendőbe szívj fel a pohárból rózsaszínű vizet. Légtelenítés után zárd le és próbáld összenyomni!
c) Fecskendőbe helyezz megfelelő méretű kockacukrot, majd próbáld összenyomni!

Melyik esetben mit tapasztaltál? Mi a jelenség oka?


2. Halmazállapotváltozás - szublimáció

Szükséges anyagok és eszközök: 250 ml-es főzőpohár, óraüveg, vegyszeres kanál, borszeszégő, gyufa, vasháromláb, azbesztháló, kristályos jód.

A vasháromlábra helyezd rá az azbeszthálót, majd a főzőpoharat. A főzőpohárba tegyetek 4 (golyó) jódkristályt. NE TÖBBET! A főzőpoharat fedd le óraüveggel, amibe tölts némi vizet. Óvatosan kezd el melegíteni a főzőpoharat!

Mit tapasztalsz? Mi lesz a kristályokkal? Milyen szín és halmazállapot látható a pohárban? Mi figyelhető meg az óraüveg alján? Mi a jelenség magyarázata?

 

3. Tömegmegmaradás

Szükséges anyagok és eszközök: 100 ml-es főzőpohár, pezsgőtabletta, nejlon, gyorsmérleg.

a) Főzőpohárba mérj ki 50 ml vizet, majd mérd meg a tömegé. Mérd meg a pezsgőtabletta (fél) tömegét is, majd dobd a vízbe! Miután a tabletta feloldódott mérd le ismét a pohár (és az oldat) tömegét.

b) Ismétled meg a kísérletet úgy, hogy a pezsgőtablettát akkor dobod a vízbe, amikor már egy légmentesen lezárt zacskóba helyezted mindkettőt. Azaz, ne tudjon a felszabaduló gáz távozni. A reakció végén mérd meg ismét a rendszer tömegét (célszerű még a zacskóban)!

Mit tapasztaltál a két esetben? Mi lehet a magyarázat?

 

4. Kén olvasztása

Szükséges anyagok és eszközök: kémcső (hosszú), kémcsőállvány, gyufa, kémcsőfogó, 250 ml-es főzőpohár, vegyszeres kanál, kénpor.

A főzőpoharat töltsd meg félig vízzel. Tegyél a kémcsőbe kb. 4-5 cm3 kénport (1/3-1/2 kémcsőnyi), majd kémcsőfogó segítségével melegítsd. Időnként vedd ki a lángból, a melegítés során ügyelj, hogy a kémcsövet folyamatosan mozgasd!

A kén melegítés hatására halmazállapot-változáson megy keresztül. Ezt fényképezd le, majd melegítsd tovább a kémcsövet, amíg újabb halmazállapot-változást nem tapasztalsz. Ezt is örökítsd meg, majd melegítsd tovább, amíg hígan folyó nem lesz. Ezt követően óvatosan öntsd a a vízbe!

Milyen balesetvédelmi óvintézkedésekre ügyelsz? Írd le részletesen a tapasztalatokat! Ismételd át mit tanultál a molekularácsról, majd ezek ismeretében adj magyarázatot a tapasztaltakra!

 

5. Oxigén előállítása

Szükséges anyagok és eszközök: kémcső (hosszú), kémcsőállvány, gyufa, kémcsőfogó, vegyszeres kanál, gyújtópálca, kálium-permanganát.

A kémcsőbe tegyél 4-5 cm3 kálium-permanganátot, majd kémcsőfogó segítségével kezd el hevíteni. Néhány pernyi hevítést követően óvatosan helyezz a kémcsőbe izzó gyújtópálcát!

Rögzítsd a tapasztaltakat! Magyarázd a jelenség okát!

 

PLUSZfeladatok:

Végezz el otthoni kísérletet, rögzítsd kép vagy film formában! Ügyelj a kísérlet felépítésére:
1. szükséges anyagok és eszközök, 2. a kísérlet menete, 3. tapasztalat, 4. magyarázat.

Ezek egyszerűek és szakszerűek>>

Itt is sok ötlet van, de ügyelj, hogy KÉMIAI kísérletet válassz!>>

További ötletek: 1., 2., 3.