12. évf. (nov.28.)

Ha működik a Sulinet akkor ezekkel kezdjétek!

Szivacsok testfelépítése

Csalánozók testfelépítése

Gyűrűsférgek testfelépítés - ezt még nem tanultok, próba-szerencse!

Nézegess képeket a tanult féregtörzsekről az alábbi szöveg segítségével! A megadott latin fajneveket írd be a Google képkeresőjébe!

A zsinórférgek törzsébe tartozó fajok teste fonálhoz, zsinórhoz hasonló, testhosszuk 1 mm és 1 m közé esik. Egyetlen kivétel, Földünk leghosszabb testű gerinctelen állata, amely 30 m is lehet. Az Atlanti-óceán európai partjainál él az óriási zsinórféreg (Lineus longissimus).

A fonálférgek törzsébe kb. 20 ezer ismert faj tartozik, de a tényleges fajszámot 100 ezerre becsülik. Az ember vastag- és vakbelében élősködik a 3-4 cm hosszú Trichuris trichiurus.

Házi és vadonélő madarak nyelőcsövében élősködik a Eucoleus contortus.

Menyét- és kutyafélék húgyhólyagjában él a Pearsonema plica.

Az ember kampósférgességét okozza az Ancylostoma duodenale, amely szájon vagy bőrön át jut be a szervezetbe, ahonnan nyirok. vagy vérárammal jut a tüdőbe, majd a bélbe. Az emberiség 20-25%-a! fertőzött kampósféreggel, elsősorban trópusi, szubtrópusi területeken.

Az ember vak- és vastagbelében él a cérnagiliszta (Enterobius vermicularis) elsősorban hideg és mérsékelt övben.

Hazai parazita az Ascaris lumbricoides , amely az ember vékonybelében telepszik meg. Egyetlen nap alatt 200 ezer petét rak, amely a végbélnyíláson át távozik az emberből, így tovább fertőz. Nem ritkán a tüdőt és a májat is megtámadják.

A bőralatti kötőszövetben telepszik meg a medinai féreg (Dracunculus medinensis). 70-120 cm, főként emberben.