február 23. Múlt kupac

Drága Múlt kupac!

ITT egy szép dal.

A mai napra a következő feladataitok vannak:

I. a múltkori be nem fejezett, nem jól megcsinált feladatok befejezése, megcsinálása.

II. indítsátok el az ITT TALÁLHATÓ szimulációt! majd nyissatok egy Excel táblázatot. Ezek után:

1. állítsátok a hőmérsékletet állandóra, fújjatok be két-három adag gázt! Változtassátok a gáz térfogatát és mérjétek meg a nyomást különböző térfogatokon. A térfogatot a Ruler bekapcsolásával tudjuk mérni (minthogy a többi dimenzió nem változik, elég csak az edény hosszúságát feljegyezni). Végezzetek mérést legalább 10 ponton és rögzítsétek az Excelbe az egyes térfogatokhoz tartozó nyomás értékeket.

2. Állítsátok állandóra a térfogatot, majd melegítsétek vagy hűtsétek a gázt. ezek után megint állítsátok állandóra a hőmérsékletet és végezzetek megint 10 mérést a térfogat változtatásával. 

3. Ismételjétek ezt meg két további hőmérsékleten.

4. Készítsetek az Excelben diagramot, amin (XY diagram formátumban) szerepelnek az értékeke. Legyen az x tengelyen a térfogat, az y tengelyen a nyomás és különböző színű görbék jelöljék az egyes hőmérsékleteken mért értékeket! Az elkészült  Excelt küldjétek a termtudos címre. Ez EGYÉNI FELADAT!

III. Nézzétek meg az ITT TALÁLHATÓ kísérleteket és válasszatok ki egyet, amit el tudtok végezni. A holnapi órán kell elvégeznetek (az eszközökről is nektek kell gondoskodnotok), és videóra venni. A videóhoz magyarázatot is kell fűznötök, hogy miért történik az, amit látunk.

IV. Tervezzétek meg végre azt a hajót!