Érzékszervek vizsgálata

Tovább

1. Ízérzékelés

Az ízérzékelés nyelvünk ízlelőbimbóin zajlik, amelyek négyféle alapíz érzékelésére képesek: sós, édes, savanyú, keserű. Az ízlelőbimbók az ízeket más-más helyeken érzékelik, egyeseket a nyelv csúcsán, másokat a nyelv szélén, míg megint másokat a nyelvgyökön.

A kísérlet során az egyes ízlelőreceptorok helyét próbáljátok meghatározni. Négy oldattal dolgoztok: sóoldat, cukoroldat, mandulaaroma (keserű), citromlé (savanyú). A négy oldatot műanyag pohárba öntitek, gumikesztyűt vesztek, majd fültisztító segítségével az egyik oldattal átitatott fültisztítót a vizsgálati alany nyelvének három pontjához (csúcs, szél, gyök) érintitek.

Megkérdezitek, hol érzi?

Ügyeljetek arra, hogy a gumikesztyű és a fültisztító mindig tiszta legyen! A helyes megoldást az ábra szemlélteti:

erzek11b.jpg

2. Színlátás

Az emberi szem három rétegből épül fel az ideg-, az ér- és az ínhártyából. Az ideghártya belső felszínét érzékelő idegek fedik (retina), melyek közül az ún. csapocskák (érzékelősejtek) felelősek a színlátásért.

A kísérlet során a vállalkozó kedvű fiatal színlátását vizsgáljátok többféle módszerrel:

a) online teszt, számítógépen>>

b) ez egy másik online teszt>>

c) végül egy harmadik>>

d) iPhone-ra letölthető nagyon izgi színteszt A Kuku Kube - The Eye Test Color Test

e) további appok>>

f) ez jó>>

g) ömlesztve: ez egy angol nyelvű, szintén angol, ez is angol.

h) Közel/távol látás vizsgálata>>

i) ez is tök jó>>

 

3. Hallás vizsgálata

Az emberi fül a 20-20000 Hertz közötti rezgéstartomány érzékelésére képes. A kísérlet során jó minőségű fülhallgató segítségével azt próbáljátok megállapítani, hogy kinek, mekkora a minimális és maximális érzékelési tartománya.

a) ez elég összetett>>

b) ez nem annyira profi>>

c) ez érdekes, de közvetett>>

Igazából ide jó lenne keresni vmit.

 

4. Szaglás

A szagok érzékelése az orrüregben található szaglóhám segítségével történik. Az illatokat csak nedves környezetben, oldott formában vagyunk képesek érzékelni, így kiszáradt orral a szaglás nem működik.

Kívülről azonos kinézetű műanyag dobozok (pl. gyógyszeresdoboz) aljára helyezzetek jellegzetes illatú anyagokat (tea, kávé, rozmaring, kakukkfű, kakaó stb.), majd fedjétek őket lazán vattával. Írjátok a doboz aljára milyen illatanyag található benne. A vizsgálandó személy helyezze a doboz orrnyílásától kb. 5-10 cm-re, majd kezével legyezze az orrnyílása felé a levegőt.

 

5. Érzéki csalódások

Ehhez keresni kellene online, illetve nyomtatható anyagokat.

 

 Ez már elsősegély>>